Όνομα:
Νάκου, Λιλίκα (Ιουλία)
Άλλες εκδοχές ονόματος:
Ψευδώνυμο:
Έτος γέννησης:
1904 (Αθήνα)
Έτος θανάτου:
1989 (Αθήνα)
Εθνικότητα:
Ελληνική
Ιδιότητα:
Αρθρογράφος, Συγγραφέας, Καθηγητής Γαλλικών, Καθηγητής Μουσικής
Συνεργασία με θεσμούς:
Νέα Εστία [ 15 Apr 1927 - ]

Το μακροβιότερο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό, πολύτιμη ιστορική πηγή για τα ελληνικά γράμματα και σπουδαίος «σταθμός» στην ιστορία του ελληνικού περιοδικού Τύπου. Η διάρθρωση της ύλης του δεν έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Στο κυρίως σώμα κάθε τεύχους, τους βασικούς άξονες των περιεχομένων της αποτελούν η ποίηση, η πεζογραφία και η κριτική. Σχολιάζεται ο ελληνικός αθηναϊκός και επαρχιακός Τύπος, λογοτεχνικός και επιστημονικός, καθώς και ξένα περιοδικά με ύλη γραμμένη από Έλληνες ή γραμμένη από Έλληνες ή που αφορά την Ελλάδα. Οι επιλογές της κινούνται μεταξύ συντήρησης και νεωτερισμού. Παράλληλα μεγάλο και διαρκές είναι το ενδιαφέρον της για τα σημαντικά. κεφάλια του παρελθόντος. Οι αναζητήσεις της στην πεζογραφία αποτελούν επίσης μια χαρακτηριστική περίπτωση συνύπαρξης του «παλαιού» με το «νέο».

Νεοελληνικά Γράμματα [ Apr 1935 - Apr 1941 ]

Από τα πιο σημαντικά περιοδικά της δεκαετίας του 1930, πρωτοπαρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του εκδοτικού οίκου Ελευθερουδάκη και αποτελεί τον κατεξοχήν εκφραστή των απόψεων των πεζογράφων της «γενιάς του ΄30». Χαρακτηρίζεται για την μεγάλη θεματική ποικιλία των περιεχομένων του, καθώς και για ην πληθώρα των συνεργατών του. Ασχολείται με την λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τη γλωσσολογία και τη λαογραφία. Δημοσιεύει κείμενα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, λογοτεχνικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, κριτικές θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών. Συνεργάτες του ήταν πάρα πολλοί από του πιο αξιόλογους συγγραφείς , καλλιτέχνες και επιστήμονες της εποχής.

Ακρόπολις [ 3 Oct 1883 - 1998 ]

Πρόκειται για την παλαιότερη των ελληνικών εφημερίδων. Από την αρχή της λειτουργίας της, η πολιτική στράτευση δεν ήταν ποτέ σταθερή και μέχρι το τέλος της διατήρησε την ταυτότητα ως εφημερίδα της δεξιάς παράταξης. Απο το 1888 κυκλοφόρησε η Φιλολογική Ακρόπολις, αργότερα η Κυριακάτικη Ακρόπολις, η Εσπερινή Ακρόπολις και το 1905 η Υπερωκεάνειος Ακρόπολις, Εβδομαδιαίον Δημοσιογραφικόν Όργανον των Ελλήνων Αμερικής. Η Φιλολογική Ακρόπολις ήταν ενα φιλολογικό παράρτημα της εφημερίδας στο οποίο δημοσιεύονταν πρωτότυπα και μεταφρασμένα αναγνώσματα(ποιήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις) καθώς και λογοτεχνικές κριτικές, πολλές φορές με σχόλια του ίδιου του Βλ. Γαβριηλίδη. Επίσης εμφανίζονταν στις σελίδες της ,γνωστοί ποιητές και πεζογράφοι της εποχής. Ο Βάσος Βαρικάς πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα μέσω της εφημερίδας, ενώ ο Νίκος Καζατζάκης δημοσίευε τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.Γενικά, η εφημερίδα άγγιζε το πλατύ κοινό αλλά και τους πνευματικούς ανθρώπους .

Έθνος [ 26 Oct 1913 - ]

Πολιτική βενιζελική εφημερίδα.Μετά την απελευθέρωση εξέφρασε έντονα αντικουμμουνιστικά αισθήματα,υποστήριξε τον Αλ.Παπάγο και τον Α.Παπανδρέου(1961),άσκησε κριτική στην δικτατορία των συνταγματαρχών, το 1981 στήριξε το ΠΑΣΟΚ αλλά στράφηκε εναντίον του Α.Παπανδρέου τη περίοδο του “σκανδάλου Κοσκωτά” .Το Σεπτ.1982 κυκλοφόρησε το Έθνος της Κυριακής.
Με την ονομασία Έθνος κυκλοφορούσαν εφημερίδες στην Λευκωσία,Μελβούρνη,Φλώρινα,Λάρνακα.

Διαβάστε περισσότερα
Συνεργασία με διαμεσολαβητές:
Συνεργαζόμενα πρόσωπα:
Rolland, Romain

(1866-1944): όπως φανερώνει η δημοσιευμένη αλληλογραφία του, ο γάλλος συγγραφέας θεωρούσε τον Παλαμά τον σπουδαιότερο ζώντα ποιητή της Ευρώπης.

Barbusse, Henri

Ο Ανρί Μπαρμπύς ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος και μέλος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος. Ήταν φίλος του Albert Einstein.

Πηγή: Wikipedia

Ramuz, Charles-Ferdinand
Διαβάστε περισσότερα
Βιογραφικό

Η Λιλίκα Νάκου γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1904 στην Αθήνα, όπου και πέθανε το 1989. Ο πατέρας της, Λουκάς Νάκος, ήταν δικηγόρος και πολιτικός επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου. Η μητέρας της, Ελένη Παπαδοπούλου ήταν αδελφή της λογοτέχνιδας Αρσινόης Παπαδοπούλου. Μετά τον χωρισμό των γονιών της εγκαταστάθηκε στη Γενεύη με τη μητέρα της, συνέχισε τις σπουδές της στο σχολείο, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και στη συνέχεια φοίτησε στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στη Σορβόννη και εργάστηκε εκεί σε εκδοτικούς οίκους. Γνωρίστηκε με σπουδαίες λογοτεχνικές προσωπικότητες και άτομα του πνεύματος. Εργάστηκε στην Ελλάδα ως καθηγήτρια μουσικής. Εγκατέλειψε τη διδασκαλία για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία, την οποία ανέκαθεν αγαπούσε. Τέλος, αρκετά σημαντική είναι η λογοτεχνική της παρουσία.

Διαβάστε Περισσότερα
CV
-
Ερευνητής:
Πολυκανδριώτη, Ουρανία ( Διευθύνρια Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών)